top of page
in1dagschoon_Kaal_edited.jpg
  • TikTok
  • Instagram
  • YouTube
  • Facebook
  • LinkedIn

1423 deelnemers in Meppel
donderdag 9 maart 2023

Gem._Meppel_in_1_dag_schoon-2.jpg

In 2022 was het een groot succes: "Meppel in 1 dag schoon." De actiedag kreeg zelfs landelijke aandacht via social media en het NOS Journaal. Donderdag 9 maart werd Meppel voor de tweede keer zwerfafvalvrij gemaakt. Meester Sander, wethouder de Vries en Trashpacker Tijmen Sissing trapten de actie af voor Het Kompas in Meppel. De aftrap werd gevolgd door de deelnemers via een speciale livestream. De 1423 deelnemers vonden 20.645 voorwerpen een behoorlijke stijging in vergelijking met 2022. Meppel was nog nooit zo schoon.

Het initiatief ‘In 1 dag schoon’ ondersteunt gemeenten bij het opruimen van zwerfafval en heeft als doel de stad of gemeente in één dag zwerfafvalvrij te maken. Het initiatief betrekt een breed publiek bij het schoonmaakproces, waaronder scholen, vrijwilligers en bedrijven. De betrokkenheid van zoveel mensen vergroot niet alleen het effect van de actie, maar creëert ook een gevoel van gemeenschapszin en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de leefomgeving.

 

Een belangrijk onderdeel van de actie is de Rubbiz-app, die deelnemers kunnen gebruiken om foto's van het verzamelde afval te uploaden. Voor elke foto ontvangen deelnemers een bedrag van € 0,11, dat ze kunnen doneren aan een goed doel van hun keuze in de app. Dit creëert niet alleen extra motivatie voor deelnemers om actief deel te nemen aan de schoonmaakactie, maar draagt ook bij aan de ondersteuning van lokale organisaties die zich inzetten voor een schone leefomgeving. Na afloop wordt een online zwerfafvalkaart gecreëerd van het gevonden afval.

Door scholen, vrijwilligers en bedrijven te betrekken bij het schoonmaakproces wordt niet alleen het effect van de actie vergroot, maar ontstaat ook een gevoel van gemeenschapszin en gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. Tijdens de actie werd extra aandacht besteed aan het recycling proces door voorlichting bij de Cruise to Reduce bus onder begeleiding van Tijmen Sissing. Via video's van Meester Sander kregen de kinderen instructies en werd er getoond hoe het afval verwerkingsproces verloopt in de gemeente Meppel. 

Klik hier voor het stappenplan van 9 maart

Wil je ook meedoen als inwoners, vrijwilliger of als bedrijf?

 

Meld je dan nu aan voor de actie en help mee. Dit kan via de rode knoppen boven in beeld. De spullen zoals grijpers en handschoenen worden bezorgd en weer opgehaald. Iedere klas, ieder bedrijf, verenigingen of instelling krijgt een stukje Meppel toegewezen. 

Een schone stad sponsoren als bedrijf? 

 

In de Rubbiz app zijn betaalde zones aangemaakt. Ruimt men hier op dan wordt er 0,11 euro overgemaakt naar een goed doel. 

Wil jouw bedrijf een gebied sponsoren en in beeld komen na iedere opruimactie (foto van zwerfafval)? Klik dan hier

Onderstaand een aantal handige links: 

Klik hier voor de Rubbiz tutorial (1 minuut)

Waarom de Rubbiz app? Klik hier (1 minuut)

Klik hier voor de kaart met de opruimgebieden. Let op: de gebieden worden pas 3 dagen vooraf toegewezen. 

Klik hier voor de in1dagschoon klas start video (af te spelen voordat jullie vertrekken)

Klik hier voor de livestream (start rond 8.30 uur) 

Klik hier voor de in1dagschoon klas after video​

Klik hier voor de scholenpresentatie die tijdens de (online) voorlichting is gegeven

Klik hier voor de scholenpresentatie video

Ons team

marjan.PNG

Marjan Mulder
Contact scholen
06-46857112
M.Mulder@meppel.nl

Sabine Nijdam
Contact algemeen
06-16482860
s.nijdam@meppel.nl

Kor van der Bij
Contact online/materialen
06-48473289
questions@rubbiz.org

Waarom de Rubbiz app? 

Footer1dagschoon.png
RUBBIZ.png
344fefcedfc94f035bc18318522c3bb2.jpg
rws.png
bottom of page